Yatırım Ortamı – Organize Sanayi Bölgeleri

Organize Sanayi Bölgeleri, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla, sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dâhilinde gerekli ortak kullanım alanları,  hizmet ve destek alanları  ve  teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve 4562 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulan, planlanan ve işletilen, kaynak kullanımında verimliliği hedefleyen mal ve hizmet üretim bölgelerini ifade eder.

Ülkemizde 2021 yılı itibariyle toplam 353 organize sanayi bölgesi (OSB) mevcut bulunmakta olup ilimiz sınırları içerisinde mevcut 8 OSB’nin 6’sı üretim yapmaktadır. Ayrıca 2 yeni OSB için kamulaştırma ve diğer dava süreçleri devam etmektedir. İlimizde yer alan OSB’lerden 2 adeti ihtisas OSB’dir. 

OSB’ler Sakarya sanayisinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Hâlihazırda üretim devam eden 6 OSB’de toplam 204 firmada yaklaşık 25 bin kişi istihdam vardır ve bu sayı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bununla birlikte mevcut ve yeni açılacak ihtisas OSB’lerle Sakarya’da kümelenme ve beraber işbirliği kültürünün günbegün gelişmesi gözlemlenmektedir.

İlimizde yer alan OSB’lerde, Otomotiv, Makine, Mobilya, Tekstil, Metal, Plastik, Gıda, Yapı Malzemeleri, Ağaç Ürünleri, Kauçuk, Kağıt ve Kimya Ürünleri imalatı gibi bir çok farklı sektörde faaliyet gösteren imalat sanayi firmaları bulunmaktadır.

No

OSB 

Kuruluş Tarihi

Niteliği

Başat Sektörler

Websitesi

1

Sakarya I. OSB

1993

Karma

Otomotiv, Tekstil, Metal Sanayi

http://www.sosb.org.tr

2

Sakarya II. OSB

1997

Karma

Ana Metal, Plastik, Gıda

http://www.s2osb.org.tr

3

Sakarya III. OSB

1999

Karma

Gıda, Yapı Malzemeleri, Tekstil

https://www.s3osb.org.tr

4

Karasu OSB

2007

Karma

Metal, Plastik, Kauçuk

http://www.karasuosb.org.tr

5

Ferizli OSB

2009

Karma

Metal, Makine, Ağaç Ürünleri

https://www.ferizliosb.org.tr

6

Kaynarca Mobilya İht. OSB

2010

İhtisas

Mobilya

https://www.kamosb.org.tr

7

Doğu Marmara Makine İmalatçıları İht. OSB

2015

İhtisas

Makine İmalatı, Makine Aksamları

http://www.domiosb.org.tr